Per kano op zoek naar de purperreiger

Deel met je vrienden!

Lid | Geplaatst op 14 apr 2013 | 0 reacties | 4295 maal gelezen


Lekker kanovaren op de Nieuwkoopse Plassen, op de eerste mooie dag van het jaar: zondag 14 april 2013.

Agenda: Natuur - kanotocht op de Nieuwkoopse Plassen

Uiteindelijk met 5 personen bij de kanoverhuurder. Even paniek, want er kon niet gepind worden, maar door alle eurobriefjes bij elkaar te leggen kon toch de huur en de borg betaald worden. 

Met zijn 5en kwamen we dus op twee 2-persoonskano's en één 1-persoonskano uit. Tom was het eerste slachtoffer voor de 1-persoonskano, Bram en Irene zaten in een 2-persoonskano en Dana durfde bij mij in te stappen (of was het andersom?).

Wat onwennig stapten we in de kano's en begonnen we aan de eerste oversteek. Het waaide behoorlijk, en dan voelen de Nieuwkoopse Plassen ook als groot water vanuit zo'n klein bootje!

Aan de overkant aangekomen was het even zoeken naar het beginpunt van de route, er waren routebordjes beloofd! Uiteindelijk bleken we de route achterstevoren te volgen, dus steeds bij een routebordje even achterom kijken of we nog goed gingen :)

In het doolhof van slootjes bij een Y splitsing zonder bordje aangekomen kozen we natuurlijk voor de brede vaarweg, maar uiteraard liep die dood! In de brede vaarweg was het gemakkelijk keren, gelukkig was de smalle vaarweg wel de goede want anders hadden we een behoorlijk stuk achteruit moeten varen. 

De Nieuwkoopse plassen is cultuurlandschap dat zijn vorm heeft gekregen door de winning van riet. Bij het eerste zwartgeblakerde stuk dachten we aan een bosbrand, maar al snel bleek dat het afbranden onderdeel uitmaakt van het instand houden van het typische landschap. 

Bij de eerste pauzeplaats durfden we nog niet uit te stappen, bang dat de wankele kano's om zouden slaan. Dus met de kano's gezellig tegen elkaar aan liggend hebben we wat gedronken en een gevulde koek gegeten. 

Het kanoën ging steeds beter, dus al snel werd de tweede pauzeplaats bereikt. Daar moesten we er wel uit, ook om het hoognodige strekken van de benen uit te kunnen voeren. Het uitstappen ging niet altijd even sierlijk, maar er is niemand in het water gevallen, en dat is het belangrijkste!

Op de tweede pauzeplaats hebben we de bouwpakketten lunch (iedereen had wat meegenomen, en het combineerde wonderwel goed met elkaar) opgeten. Irene had een beetje voor de vorm een boterham in haar handen, want met al haar gepraat viel er steeds meer beleg vanaf en opeten kwam er maar niet van!


Na de lunch werd er van kano gewisseld waarbij het koningskoppel Dana en Bram ontstond. Die gingen er in een moordend tempo vandoor waarna ze af en toe nog als een stipje op de horizon te zien waren, maar bijtrekken was er niet meer bij!

Rond kwart voor drie hadden we allemaal weer vaste grond onder de voeten en moest alleen het afrekenen nog plaats vinden. Dat was natuurlijk al complex doordat iedereen wat had betaald aan de borg, maar werd nog complexer doordat we nog een drankje wilden drinken, en dat ook meegenomen werd in de afrekening. Ik hoop maar dat alles goed gegaan is en dat we niemand met een briljante wisseltruc hebben benadeeld!

Rob

PS: De beloofde purperreigers hebben we niet gezien. Toch maar even een fotootje:

Verbind je met andere Outdoor Friends met interesse in kanoën
Via andere Leden met deze activiteiten in hun profiel
Via één van de Oproepen van Leden
Via één van de events of reizen op de Agenda