Is OutdoorFriends ook een niche datingsite?

Deel met je vrienden!

Irene | Geplaatst op 18 sep 2012 | 0 reacties | 6846 maal gelezen


In het populaire online trendmagazine DutchCowboys schreef ik een stukje over 25 bijzondere niche datingsites. Ben je single, dan lijkt het zoeken naar een partner steeds gemakkelijker. Je kunt nu immers terecht bij sites waar meer van jouw soortgenoten rondlopen. Er zijn datingsites voor hoger opgeleiden, senioren, gehandicapten, miljonairs, vegetariërs, boeren, buitenmensen, honden- en paarden liefhebbers. Hoort OutdoorFriends ook thuis in dit rijtje?

Steeds meer datingsites voor specifieke doelgroepen!

In de drukke datingmarkt, waar meer dan 800 (!) datingsites en singlessites een deel van de 2,5 miljoen singles in Nederland proberen te bereiken, richten steeds meer initiatieven zich op bijzondere doelgroepen. De opkomst van niche datingsites is één van de belangrijkste 10 trends in de online datingmarkt.

Het is bijna niet te geloven, maar met wat onderzoek vond ik wel 25 verschillende niches. Singles kunnen zoeken naar single mannen en vrouwen met gelijke afkomst, seksuele geaardheid, religie, beroep, opleidingsniveau, uiterlijk, hobby’s, levensstijl en dezelfde voorkeurs activiteiten.

In dit artikel zette ik een aantal niche datingsites op een rijtje:

Singles zijn datingmoe

In mijn omgeving hoor ik het steeds vaker: veel singles zijn datingmoe: ze hebben genoeg van de standaard datingsites waar ze verdwalen tussen duizenden singles met allemaal een zelfde profiel. De niche sites zijn voor veel singles een uitkomst. Als je je aanmeldt bij de juiste site, met meer gelijkgestemden, ben je alvast een heel stuk op weg in je zoektocht naar de ware .. 

Is OutdoorFriends ook een niche datingsite?

 • Nee, OutdoorFriends is zeker géén datingsite, en ook geen singles activiteiten club. OutdoorFriends is een community, een activiteitensite, voor mensen met passie voor natuur, buitensport en andere outdoor activiteiten. Of je wel of geen relatie hebt speelt geen rol. Wel is het zo dat veel van onze websitebezoekers en leden single zijn. Dat is ook niet zo vreemd. Singles zijn nu eenmaal meer dan niet-singles op zoek naar leuke mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen.
 • Ja, OutdoorFriends richt zich wel op een heel specifieke niche: natuurliefhebbers en buitensporters van 21 tot en met 60 jaar, met een HBO of WO niveau.

De OutdoorFriends niche wordt heel goed begrepen. Dat blijkt uit de behoorlijk homogene groep mensen die zich aanmeldt als lid. Nieuwe leden zijn enthousiast en blij met deze frisse, actieve site zonder datingdruk.

Actieve buitensporters en natuurliefhebbers, is dat één niche?

Als je inzoomt op de niche natuur en outdoor zie je dat er daarbinnen ook weer veel niches te onderscheiden zijn. Binnen OutdoorFriends kunnen we weer allerlei groepjes onderscheiden:

 • wandelaars (63% van de leden wil wandelen met andere outdoorfriends)
 • natuurliefhebbers (61%)
 • fietsers (50%)
 • kampeerders (42%)
 • zeilers (41%)
 • kanoen (40%)
 • fotografen (36%)
 • klimmers (30%)
 • mountainbikers (29%)
 • paardenliefhebbers (21%)
 • hondenliefhebbers (14%)
 • tuinliefhebbers (14%)

Ook binnen deze groepen zijn er weer kleinere doelgroepen onderscheiden:

 • wandelaars (de grootste groep) zijn te verdelen in: zondagswandelaars, wadlopers, bergwandelaars en hondenbezitters die graag samen de honden uitlaten

Hoe uiteenlopend de activiteiten van OutdoorFriends ook lijken, ze zijn makkelijk te vangen onder de noemer buitensporters en natuurliefhebbers. Dat blijkt ook uit de voorkeurslijstjes in de ledenprofielen: de meeste leden hebben interesse voor veel meer dan één van de activiteiten op de lijst van 64. Slechts één van de bijna 400 leden vulde in zijn profiel maar één enkele activiteit in (zeilen).

Hier kan je de volledige lijst met 64 activiteiten in 6 categorieën bekijken.

Buitensport & Survival

Wandelen en Fietsen

Natuur & Tuinen

Muziek & Dansen

Kunst & Cultuur & Koken

Spiritueel & Gezond & Ontwikkeling

Datingsite DéWandeldate

Naschrift: op 1 maart 2014 ben ik zelf met een nieuwe niche datingsite gestart:

DeWandeldate: datingsite voor wandelaars in Nederland en Belgie

 • Ben je single en houd je van wandelen? Met DeWandeldate helpen we je graag op weg naar je eerste ontmoeting, je eerste date met een man of vrouw die ook van wandelen houdt. We moedigen je aan er direct een leuke wandeldate van te maken, met TIPS voor de mooiste wandelroutes, gezellige wandelcafés, 'sexy' wandeloutfits, etc.

Meer blogs over niche datingsites

Verbind je met andere Outdoor Friends met interesse in
Via andere Leden met deze activiteiten in hun profiel
Via één van de Oproepen van Leden
Via één van de events of reizen op de Agenda