Op avontuur in de mergelgroeven van Valkenburg

Deel met je vrienden!

Lid | Geplaatst op 10 sep 2013 | 2 reacties | 22428 maal gelezen


Biken door het duistere doolhof van de Sibbergroeve en klauteren door de geheime gangenstelsels van Kasteel Valkenburg; we hebben het geweten…

Agenda: Grotbiken en grotklauteren in Limburg (2013)

Zondag 8 september stond er bij  Outdoorfriends twee avontuurlijke tochten in de mergelgroeven van Limburg op het programma; grotbiken en grotklauteren. Beide werden georganiseerd door ASP Adventure.

Grotbiken

Vlak bij het plaatsje Sibbe stond een minuscuul klein huisje waar we ons moesten aanmelden voor het grotbiken. 

Via een smalle wenteltrap bereikten we 40 meter lager de gangenstelsels van de Sibbergroeve.

Op deze diepte is de temperatuur constant zo’n 12 graden Celsius en hoewel de luchtvochtigheid zeer hoog was, onttrekt de groeve water uit alles wat er zich in bevindt, dus ook uit ons. We werden opgewacht door een medewerker, die ons instructie gaf en de tocht zou leiden. Na het uitdelen en het afstellen van de fietsen en helmen begon onze tocht door een wirwar van gangenstelsels.

De begeleider reed voorop en riep de naam ‘Glenn’, de laatste persoon van de groep. In een wave moesten wij de naam doorroepen en wanneer Glenn zijn naam had gehoord, werd er van zijn kant uit ‘compleet’ terug geroepen. De grote hoeveelheid bochten, de smalle en lage doorgangen en de groepsgrootte zorgden er echter voor dat we al snel geen reactie meer ontvingen. Het begon ons te dagen dat we de groep kwijt waren en dat we ons ergens in het 140km lange gangenstelsel bevonden, maar geen idee waar. We kwamen bij een T-splitsing aan; welke kant was de groep opgegaan? Of waren ze soms al eerder afgeslagen? We volgden de van te voren uitgelegde instructie op door te wachten totdat we werden teruggevonden. Niet lang daarna kwam de begeleider aangereden. We bleken een behoorlijk stuk te zijn afgedwaald. Ja dát kun wel je aan ons overlaten. Na het passeren van een zeer smalle doorgang, de ‘brievenbus’, werden we weer verenigd met de groep en we vervolgden onze weg door de duistere gangenstelsels. De begeleider wees ons op een grote haaientand die in het krijtsteen bevond. (Mergelgroeve is de verkeerde benaming; de groeven bestaan niet uit mergel maar krijtsteen.) Na zo’n 1,5 uur zat de grottenbiken erop, klommen we de wenteltrap omhoog en zagen we met samengeknepen ogen de eerste zonnestralen. Het was een geslaagd avontuur.

Grotklauteren

Na een korte break bij de uitgang van de Sibbergroeve bleken we ons te moesten haasten naar de volgende activiteit; het grotklauteren. Het grotklauteren was in de Fluweelengrot en hoewel deze op steenworp afstand van de Sibbergroeve ligt, besloten we om met de auto te gaan om nog op tijd te komen. De Fluweelengrot is een doolhof aangangenstelsels onder de kasteelruïne van Valkenburg en is rond de 11e eeuw of 12e eeuw ontstaan door mergelwinning (uhh krijtsteenwinning). In 1937 herontdekte men pas de geheime vluchtgangen vanuit de kasteelruïne naar de Fluweelengrot. Deze vluchtgangen werden mogelijk gebruikt om in tijden van belegering van het kasteel het complex te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen. Ook kon men zo ongezien het kasteel bevoorraden. Het parcours van het grotklauteren maakt gebruik van deze verborgen gangenstelsels. Bij de ingang werden de klimgordels aangetrokken en kregen we instructie.

Na het volgen van een touw door de gangenstelsels kwamen we in een ruimte waar onze eerste uitdaging bevond: Klettersteigen; eenvoudig klimmen waarbij je je met twee karabijnhaken zekert . Gebruikmakend van smalle randen, trappen, kabels, buizen en een wiebelende touwbrug klommen we als gekko’s langs de muren.

Na het parcours volbracht te hebben, wurmden we ons door smalle gangetjes en via ladders door nauwe passages naar de ruïne van Valkenburg: we hadden het kasteel overmeesterd.

Het uitzicht was overweldigend, maar onze laatste uitdaging stond al op ons te wachten. We begaven ons naar een oude waterput, waar we al abseilend de duistere diepte in gingen.

Zo’n 30 meter lager voelden we weer grond onder onze voeten. Via de eeuwenoude vluchtgangen bereikten we weer de ‘normale’ gangenstelsels van de groeve en niet veel later stonden we weer oog in oog met de buitenwereld; We hadden de geheime gangenstelsels van kasteel Valkenburg met trots bedwongen en ook dít was weer een geslaagde event
 
We vleiden ons neer op een gezellig terrasje en brainstormden wat over nieuwe avonturen met OutdoorFriends, want dit smaakte naar meer…

Wil je ook een keer mee grotbken?

Wil je alle ontwikkelingen rond OutdoorFriends volgen?

Verbind je met andere Outdoor Friends met interesse in citytrips, fietsen, klettersteigen, klimmen, mountainbiken
Via andere Leden met deze activiteiten in hun profiel
Via één van de Oproepen van Leden
Via één van de events of reizen op de Agenda