De Balts van de Fuut

Deel met je vrienden!

Lid | Geplaatst op 05 mrt 2012 | 0 reacties | 10382 maal gelezen


De lente is voor de dieren al begonnen. De balts, ruzies met concurrenten en de paring, van verschillende vogelsoorten is dit al gezien. De fuut is met zijn vele verschillende en bijzondere baltsceremonies een vogel die voor de liefdesperiode alles uit de kast haalt. Van heel dichtbij leggen we dit met onze camera vast.

De Fuut

Wie nu op de wateren kijkt en futen ziet, ziet dat de lente al is begonnen. Het zachtere weer na een strenge periode van vorst maakt dat de natuur zich meteen gaat opmaken voor het voor de dieren belangrijkste seizoen. De paarvorming/ het baltsen is bij de fuut heel bijzonder en bestaat uit veel mooie rituelen. Buiten de uiterlijke veranderingen van veel wit in de winter naar oranjerood op de kop en tot dieprood op de flanken, staat de aandacht en het gedrag vanaf nu in het teken van elkaar het hofmaken, concurrenten op een afstand houden en zorgen voor nageslacht.

Het meest bekende baltsritueel van de fuut is het naar elkaar toe zwemmen en het maken van heftige kopbewegingen waarbij de wangen worden opzet. Ze gooien hun hals en kop hierbij afwisselend linksom en rechtsom draaiend achterwaarts naar hun lijf. Waarbij ze met hun snavel doen alsof ze zich poetsen, subtiel een veertje pakken en loslaten. Het meest bijzonder baltsritueel is de ’pinguïndans‘ waarbij het mannetje en vrouwtje van elkaar afzwemmen en tegelijkertijd onderduiken. Boven komen met de snavel vol waterplanten die ze aan elkaar aanbieden terwijl ze borst aan borst uit het water oprijzen. Het is meteen hoorbaar als het gebeurt door het water getrappel en opspattend water. Vanaf nu tot met eind april is het baltsen van de futen te zien.

Bij de Workshop De Balts van de Fuut op zaterdag 6 april in Enkhuizen bekijken we alle mooie baltsrituelen van dichtbij en we gaan we zo goed mogelijk fotograferen.

Je kunt hier onder reageren op dit artikel van Servan Ott

  • Heb jij de futen al zien baltsen dit jaar?
  • Maak jij er ook zulke mooie foto's van als Servan?
  • Ga jij mee naar de fotografie workshop op 6 april?
  • Heb je een andere reactie?
Verbind je met andere Outdoor Friends met interesse in fotograferen, natuur-in, vogels-spotten
Via andere Leden met deze activiteiten in hun profiel
Via één van de Oproepen van Leden
Via één van de events of reizen op de Agenda