Bossche Draak Midwinterwandeling

Deel met je vrienden!

Lid | Geplaatst op 27 jan 2015 | 0 reacties | 5155 maal gelezen


De zondag is droog en er giert een vale wind over het stationsplein. Tussen de haastige trein-halers en slenterende nog-tijd-genoeg plastic koffiebeker drinkers haal je de stoere Outdoorfriends er zo uit. Ze lopen vastberaden met stevige wandelstappers. Het is warm in het afgesproken café en al snel vult de stamtafel.

De organiserende ijsmeesters verwelkomen de aanhakers en vinken de aanwezigheid af. Één outdoorder is indoor gebleven en heeft zich net voor de start weg geklikt. Twee laten het afweten zonder bericht. Blijkbaar is men het kompas naar Den Bosch kwijt.

Met een groep van 11 mensen vertrekken we. Bij fontein “de Draak” komt het verhaal boven water dat het een schenking is van Meneer Drakensteijn als herinnering aan zijn overleden vrouw en tevens overleden tweelingdochters. Wetenswaardig maar de Outdoorders hebben meer interesse in Bakker de Groot welke tegenover de Draak huisvest en de kraamkamer is van de “Sjukeladen Bossche Bol”

Al snel blijkt dat de ontstane trein van 11 man en vrouw bestaat uit een sprinter gedeelte en een boemel gedeelte. Op zich niet erg want er komt ruimte en tijd om even op elkaar te wachten en te socializen. Intussen wordt er hier en daar omgevingsinformatie uitgezonden over het ontstaan van ‘s-Hertogenbosch, de stadsmuren en de moerasvorming met de bekende kikkers die met carnaval Oetels heten.

Verbazingwekkend snel zijn we vanuit de stad in het buitengebied waar het naar natuur ruikt, de sneeuw nog niet helemaal gesmolten is en het asfalt zich verwisseld voor klinkers en onverharde paden. Het is hier en daar zelfs uitkijken om niet vast te blijven zitten in de sompige bodem. Via kronkels, sluisjes en andere bochtige wegen voert de weg ons richting Vught. Het kazerneterrein, de Lunetten en overblijfselen van Kamp Vught herinneren tijdens de wandeling aan het verleden van oorlog, verdediging en deportatie.
We maken een korte break bij de gevangenis in Vught. Menig Outdoorder heeft dan zijn hongergevoel nog kunnen overwinnen en -winteren maar al snel verschijnen repen, snoepjes en fruitapplicaties om de ontstane appelflauwte te stillen. Op zich een goed moment want we moeten wachten op een latere aansluiter bij de groep. De eerste krassen en scheurtjes zijn waarneembaar. Subtiel wordt er gevraagd: Is er nog een koffiemoment? Zijn we al op de helft? Hoe gaan we straks terug? Een teken dat we een pittig stuk door het bos hebben afgelegd.

We trekken verder en ik beloof over 20 minuten een koffiestop te maken. We strijken neer in een verbouwde kantine van een aanleuncamping waarbij we het rijk alleen hebben. Ondanks dat we de bestelling toch in één keer hebben laten opnemen lijkt het logistiek niet gemakkelijk om koffie en warme appeltaart tegelijkertijd te serveren. Dat maakt dat bij vertrek een enkeling haastig hap-slik-weg bewegingen moet maken in de goede peristaltische richting.
De weg vervolgt zich langs “de IJzeren man” De grote schaats en zwemplas welke genoemd is naar het baggervaartuig wat daar gelegen heeft. Het uitzicht is prachtig. Dees en geen maken foto’s welke door moeten gaan als natuuropnamen. De Brabantse schoonheid is vastgelegd!

De weg wordt vervolgd door kronkelende bospaden, slingerweggetjes en watervlonders. Het is oppassen geblazen, hier en daar is het glad met groot, nat pak risico. De vermoeidheid begint voor een enkeling parten te spelen. De ijsmeesters besluiten om de trein te splitsen in sprinter en boemel. Gelukkig is ’s-Hertogenbosch al weer in zicht.
Aangekomen bij het eindpunt “De Draak” blijkt het standbeeld voor Bosschenaren een andere betekenis te hebben. Zij hebben niets met Drakensteijn. Die geloven in oprichting van een  standbeeld voor “alle schoonmoeders”. Het heet niet voor niets “de Draak”. Wikipedia bevestigd invalshoek.
Vermoeid maar voldaan rangeren alle Oudoorfriends op de  start-locatie en wordt de stamtafel weer gevuld. De Brabantse gemoedelijkheid daalt neer over de vermoeide outdoorhelden en -heldinnen en er worden nieuwe plannen gesmeed voor een volgend evenement.

Iedereen is gelukkig door de ballotage gekomen.

Bedankt alle Anita -  en Johny Walkers

Groeten,
Ron B

Verbind je met andere Outdoor Friends met interesse in
Via andere Leden met deze activiteiten in hun profiel
Via één van de Oproepen van Leden
Via één van de events of reizen op de Agenda