20 #outdoor tips voor een actieve nazomer en herfst!

Deel met je vrienden!

Irene | Geplaatst op 27 aug 2013 | 0 reacties | 6373 maal gelezen


Wat ga jij doen de komende maanden? Op onze agenda staan: Natuurwandelingen op Tiengemeten en de Utrechtse Heuvelrug, hardlopend op zoek naar the ‘big five’ op de Veluwe, het survivalparcours bij OutdoorValley, kanoën en stadswandeling door Leiden, mountainbiken en klimmen in de Limburgse mergelgrotten, een natuurwerkdag met de boswachter. Sluit je aan bij OutdoorFriends, ga mee of organiseer zelf een leuke activiteit!

10 buitenactiviteiten voor de weekends, er op uit met OutdoorFriends!

 1. Zondag 1 september: Natuurwandeling op eiland Tiengemeten! (17 km)

Dit is één van onze ‘eerste-zondag-van-de-maand-wandelingen’. Wandelen is één van de populairste activiteiten van OutdoorFriends en ideaal om nieuwe mensen te leren kennen. Deze keer lopen we de wandelroutes die Natuurmonumenten op dit natuureiland heeft uitgezet. We lopen door de afwisselende landschappen van Wildernis, Weelde en Weemoed. Het eiland is een belangrijke broedplaats voor veel moerasvogels en ook winter- en trekvogels trekken hier jaarlijks massaal naar toe. We hebben ook grote kans de Schotse hooglanders tegen te komen.

 1. Zondag 1 september: Blotevoetenwandeling op 't Blôde Fuottenpaad!

't Blôde Fuottenpaad in Opende is één van de Top 10 Blotevoetenwandelingen in Nederland en België. Dit pad van ca. 2,5 km ligt midden in natuurgebied Doezumermieden, op de grens tussen Groningen en Friesland. Het is 'een pad om te voelen, te ruiken, te horen en te zien. een pad om te bungelen op een bank, te zweven tussen hemel en aarde, te mijmeren met je benen in het water en te klimmen in de hoogste kruin'. Een leuke activiteit met volwassenen en natuurlijk ook met kinderen!

 1. Zondag 8 september: Grotbiken en grotklauteren in Limburg

De grotten in Maastricht herbergen het grootste doolhof van Europa. We maken twee bijzondere grotexcursies: eerst gaan we mountainbiken (op een aangepaste mountainbike, gewapend met helm en lamp) door de donkere onderaardse gangen, een 8 km lang MTB parcours. Daarna gaan we weer de grotten in, nu met een klautertocht. Het grotklauteren lijkt op klettersteigen, we maken een afdaling in een 30 m diepe waterput, met sluiproutes in verborgen gangenstelsel onder een kasteelruïne. Na afloop kunnen we nog naar Valkenburg, een sfeervolle historische stad.
 

 1. Zondag 15 september: Historisch & groen Leiden: kanoën en stadswandeling

We peddelen per kajak door de gezellige grachtjes en groene singels, we passeren oude gebouwen met fraaie gevels. Vanaf het (lage) water beleef je de stad heel anders dan wanneer je door de straatjes en stegen wandelt. Nadat we de boten hebben ingeleverd maken we een wandeling (7 km) door het stadscentrum van Leiden. We komen langs historische plekken, zoals het Rapenburg, de Pieterskerk en de Burcht, waar je een mooi uitzicht hebt over de binnenstad. We zoeken ook de groene plekjes van de stad op. Onderweg zijn er de nodige gezellige cafeetjes.

 1. Zondag 22 september: Survival parcours (+ verjaardagsborrel) bij OutdoorValley

OutdoorFriends bestaat alweer 2 jaar! Om dit op gepaste wijze te vieren (het opstarten van zo’n site is ook een soort survival ..), gaan we ons uitleven op het grootste survivalparcours van Nederland, bij OutdoorValley, in het Rottemeren gebied bij Rotterdam. Je kunt het zien als een relaxte survivalrun met pittige hindernissen. Ook als toeschouwer ben je welkom. Kijken is echt leuk! Na afloop drinken we met alle deelnemers, toeschouwers en andere fans van OutdoorFriends nog een drankje.

 1. Zondag 29 sept: Edelherten Bronst hardloop safari op de Veluwe

We gaan wild spotten op de Veluwe, onder leiding van een hardlopende natuurgids! We gingen al eerder safarijoggen met OutdoorFriends, in het voorjaar. Nu in de herfst gaan we op zoek naar burlende Edelherten. Onder leiding van onze hardlopende natuurgids rennen we over de mooiste en stilste routes en krijgen we meer te horen over de omgeving en het leven van de dieren. Op verschillende wild observatieplekken staan we stil en kijken we wat er te beleven is. Met een beetje geluk treffen we ook ander groot wild. 'De grote Vijf' op de Veluwe zijn: wild zwijn, das, ree, damhert en de koning van de Veluwe: het edelhert. Sluit je aan bij deze spannende wildervaring! Wees er snel bij, want om de herten niet te storen lopen we met een kleine groep van max. 10. (Foto Ronald Annema)

 1. Zondag 6 oktober: Rondje Amerongse Berg en Amerongse Bos (18 km)

Weer een eerste-zondag-van-de-maand-wandeling met OutdoorFriends. In deze herfstmaand zijn onze bossen extra mooi. Daarom gaan we het Amerongse Bos in, één van de mooiste en oudste bossen van Nederland. Sommige grove dennen dateren uit 1770. Het bos dankt zijn hoge leeftijd aan de kasteelheren van kasteel Amerongen. Zij lieten het bos aanleggen om er te kunnen jagen. Naast zijn ouderdom heeft het Amerongse Bos nóg een bijzonderheid. Het bos ligt op de 69 meter hoge Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. We lopen met OutdoorFriends de Groene Wissel wandeling Veenendaal-West.

 1. Zaterdag 12 oktober: European Outdoor Film Tour (EOFT) in Den Haag

Deze keer beleven we echt spectaculaire outdoor avonturen, maar dan vanuit onze luie stoel, tijdens de 13e editie van de European Outdoor Film Tour. De EOFT tour gaat door heel België en Nederland en start op zaterdag 12 oktober. Wij gaan naar de allereerste vertoning, op zaterdag 12 oktober in Den Haag. We krijgen een serie korte films te zien, zoals Wide Boyz (over offwidth-climbing, de eerste beklimming van de Century Crack in Moab, Utah). Verder zien we films met fietsavonturiers in Utah, surfers bij de poolcirkel in Noorwegen, freeriding skiërs en snowboarders in Amerika, Nieuw Zeeland en Noorwegen, canyoning in Zwitserland en kajakkers in de Mexicaanse jungle.

 1. Zaterdag 26 oktober: Vaarexcursie en natuurwerkdag bij de Ankeveense Plassen

Deze dag hebben we georganiseerd samen met Natuurmonumenten. We varen met boswachter Niels de Ankeveense Plassen op. Dit is een unieke kans om dit natuurgebied van dichtbij mee te maken, want je kunt hier normaal gesproken alleen komen als er ijs ligt. Op weg naar de eilandjes vertelt Niels over het unieke gebied en wat er al gedaan is om dit natuurgebied te behouden. De bomen en struiken die op de legakkers groeien, vormen een belemmering voor de rietkragen en kunnen de legakkers beschadigen. Daarom gaan we aan de slag om op de legakkers bomen en struiken te rooien. De bomen zijn maximaal armdik, dus het werk is goed te doen. Tijdens het werk krijgen we een bord soep.

 1. Zondag 3 november: Stadswandeling Rotterdam, oude havens en Kralingse Bos (18 km)

En nóg een eerste-zondag-van-de-maand-herfstwandeling. November is vaak een wat sombere maand. Daarom blijven we in de stad waar altijd wat te zien is: Rotterdam. We wandelen langs de oude havens, over de bruggen en Noordereiland, een klein maar leuk stukje over het oude spoortracé, langs de Kubuswoningen en door het Kralingse bos. We lopen een rondwandeling vanuit Centraal Station Rotterdam.


Na het schrijven van dit overzicht toegevoegde activiteiten van OutdoorFriends

Uitgestelde activiteiten van OutdoorFriends

Deze twee events hadden we ook bedacht. We gaan ze waarschijnlijk doorschuiven omdat er nu nog te weinig deelnemers zijn.

Publieksevenementen en activiteiten van aanbieders op onze Agenda

Help je mee méér buitensporten op de OutdoorFriends Agenda te zetten?

Ik zou graag nog veel meer echte outdoor sporten (in Nederland en België) op de OutdoorFriends Agenda zetten: klimmen, canyoning, paragliden, paardrijden, zeilen, kitesurfen, geocaching, zwemmen, etc.

 • Leden: als jullie leuke plannen hebben: plaats je eigen event op de Agenda! 't is ook prima als je alleen voor je eigen leeftijdsgroep organiseert.
 • Aanbieders: stuur een bericht met info en voorstel aan info@outdoorfriends.nl.

Wil je na het bekijken van deze tips en uitstapjes meer weten over OutdoorFriends?

Alle seizoens overzichtsartikelen met 'outdoor tips' van OutdoorFriends

Wil je alle ontwikkelingen rond OutdoorFriends volgen?

Hersftgroet, Irene den Ouden
Community Manager OutdoorFriends

Tot slot om in de stemming te komen nog het filmpje van het survivallen in 2012, door Eelco Romeyn. Op zondag 22 september 2013 gaan we dit weer doen! (activiteit nr. 5)

Verbind je met andere Outdoor Friends met interesse in barefoot lopen
Via andere Leden met deze activiteiten in hun profiel
Via één van de Oproepen van Leden
Via één van de events of reizen op de Agenda