moestuin-houden

Hier vind je de zoekresultaten voor deze activiteit: alles wat tot nu toe op deze website is gepubliceerd. Wil je weten welke Leden deze activiteit in hun profiel hebben? Zoek dan via het Leden zoekscherm.

Op zoek naar heilzaam 'onkruid'

Deel met je vrienden!

Lid | Geplaatst op 01 jul 2014 | 1 reacties | 4212 maal gelezen


Wekelijks vertoeven duizenden mensen in het Kralingse Bos in Rotterdam om er te wandelen en te fietsen, voor de rust en ontspanning. Niemand staat er echter bij stil dat het gebied vol staat met geneeskrachtige kruiden. Rita Hausherr, natuurgeneeskundige, nam ons mee om een beetje wegwijs te maken in de heilzame werking van deze planten.

Het duurde eventjes voordat iedereen de ingang van de heemtuin had gevonden, omdat deze bijna op leek te gaan in de omgeving. Na een korte introductie fladderde Rita als een vlinder van plant naar plant en wist ons steeds weer te verrassen met de bijzondere krachten van planten die overal algemeen voorkomen. We werden op onze kennis getest, dan weer was het even proeven of ruiken, om vervolgens een boekje open te slaan met leuke legenden. Elk plantje heeft haar eigen verhaal. Veel aandacht ging uit naar de innerlijke reiniging van het lichaam. Door stress, voorjaarsmoeheid of medicijngebruik kunnen bijvoorbeeld afvalstoffen en gifstoffen in het lichaam achterblijven, die allerlei kwaaltjes met zich mee kunnen brengen, zoals exceem. Zo zorgt berkensap, gewonnen in het voorjaar bij afnemende maan, ervoor dat het lichaam op een zachte manier gereinigd wordt. Brandnetelthee heeft hetzelfde effect, maar heeft een krachtigere werking. De steeltjes van de paardenbloem hebben de krachtigste werking. Hiervoor is een opbouw en afbouw van het gebruik nodig. Jonge bladeren van deze plant kunnen echter in een salade verwerkt worden. Via de grove den werden we bekend gemaakt met de term Bach Bloesem. Een tinctuur van smalle weegbree kan onder andere helpen bij het stoppen met roken en helpt de teer uit de longen te verwijderen. We sloten af bij de kinderboerderij, waar we nog wat napraatten onder het genot van zelf gezette kruidenthee. Het was een leerzame event!

Fietstocht langs Verborgen Tuinen in Rotterdam

Deel met je vrienden!

Irene | Geplaatst op 13 jun 2014 | 0 reacties | 2373 maal gelezen


Wanneer: za 14 jun 2014
Waar: Rotterdam
Prijs per persoon: € 6 pp (Rdampas krijgt korting)
Deelnemers: ieder die mee wil
Deelnemen aan dit Event? Word ook Lid!

Een groene ontdekkingsreis door Rotterdam

Voor de veertiende keer vindt in Rotterdam het groene en fleurige evenement Verborgen Tuinen plaats. Ruim 90 eigenaren van Verborgen Tuinen, die in juni op hun allermooist zijn, stellen hun tuin open voor publiek. Tuinliefhebbers krijgen zo een unieke kans om eens achter heggen en schuttingen te kijken en een onbekende, verrassende en vooral groene kant van Rotterdam te ontdekken.'

We zijn al met 3 mensen, Irene, Johan en nog een dame .. Wie gaat er nog meer mee?

De fiets is het handigste vervoermiddel. Omdat Boekhandel van Gennep in het centrum ligt en we van daar uit alle kanten uit kunnen is dat de verzamelplek. Daar kun je een kaartje kopen, kan ook online.
 

VIDEO (2 min): OutdoorFriends avonturen in 2013

Deel met je vrienden!

Irene | Geplaatst op 29 dec 2013 | 0 reacties | 4624 maal gelezen


2013 was een mooi jaar voor OutdoorFriends! Hier ons 2 minuten filmpje voor een impressie van onze activiteiten: nieuwjaarsduik, (berg)wandelingen, geocaching, citytrips langs urban farming projecten, safari-joggen en wildlife fotografie, drakenbootvaren, skate- en kanotochten, grotavonturen, ... Doe jij in 2014 ook mee?

Voor wie OutdoorFriends nog niet kent ..

OutdoorFriends is een ontmoetingplek voor wandelaars, fietsers, outdoor sporters en natuurliefhebbers. Leden ontmoeten elkaar bij de groepsactiviteiten via de Agenda, via persoonlijke Oproepen en door elkaar Een-op-Een op te zoeken. De activiteiten worden georganiseerd door leden en door professionele aanbieders. 

Wil je zien welke activiteiten we deden via de OutdoorFriends Agenda? 

bekijk hier de Foto's van onze activiteiten in 2013 op Flickr
bekijk hier de Fotoverslagen door Leden van onze activiteiten in 2013

en bekijk hier het Filmpje van OutdoorFriends in 2013 op YouTube (2 min): 
en voor de liefhebber hier ook nog het Filmpje van 2012 (1 min).

VIDEO: OutdoorFriends outdoor avonturen in 2013

Dag van de Stadslandbouw: inspiratiedag en dakakker

Deel met je vrienden!

Irene | Geplaatst op 16 apr 2013 | 0 reacties | 2386 maal gelezen


Wanneer: za 27 apr 2013
Waar: Rotterdam
Prijs per persoon: € 12,50
Deelnemers: min 4 max 10
Deelnemen aan dit Event? Word ook Lid!

Voor stadsmensen die stadsboer willen worden ...

Publieksdag - Dag van de Stadslandbouw

Op deze Publieksdag presenteren lokale en regionale stadslandbouw initiatieven zich overal in het land. Stadsbewoners kunnen kennis maken met stadslandbouw projecten in en om hun stad. Je krijgt antwoorden op vragen als:

 • Wat is stadslandbouw nu precies?
 • Hoe krijg ik stadslandbouw producten in huis?
 • Hoe kan ik als bewoner zelf meedoen (bijvoorbeeld als vrijwilliger)?

Met OutdoorFriends bezoeken we in Rotterdam 2 onderdelen: 'Er Groeit' en de 'Open dak' van Daktuin Schieblock

Er Groeit: 2 workshops en lunch / Locatie: Grafisch Lyceum, Stadhoudersplein 35, Rotterdam / € 12,50

Of je nu een bakje kruiden in de keuken hebt of al jaren een moestuin: ER Groeit is dé plek! Hier leer je van de meesters: ervaren stadsagrariërs  die de principes van de stadslandbouw in de vingers hebben. Maar ook wat de belangrijkste wet- en regelgeving is en hoe je een samenwerking kunt opzetten.

 • 10.00-10.30 Inschrijving / informatiemarkt
 • 10.30-11.00 welkom en introductie / kennismaking
 • 11.00-12.00 eerste workshop ronde
 • 12.00-13.00 tweede workshop ronde

Open dak Schieblock / Schiekade 189, kantoor 302 6-de etage / gratis

Op 6-de verdieping van het complex Schieblock bevindt zich SchieBlock moestuin, informele ontmoetingsplek met een moestuin waar groente wordt verbouwd.
Tijdens de ‘open dak’ is de Schieblock dakakker toegankelijk. De dakboeren en - imkers staan klaar om tekst en uitleg te geven over deze 1000 m2 grote stadslandbouwdaken. Vanaf 13.00 uur een workshop van

 • 11.00 uur -  16.30 uur: vrije toegang
 • 13.00 uur: korte dakworkshop van dakboer/imker Wouter Bauman samen met Rob Luyk van Binder Groen Projecten (de aannemer).

Aanmelden en inschrijven

 • Meld je aan als je mee wilt met OutdoorFriends. Meld je ook weer tijdig af als je niet mee gaat.
 • Wil je mee met OutdoorFriends en ben je nog geen lid? Hier kan je je inschrijven als OutdoorFriends Lid.
 • Meld je aan via de blauwe Aanmeldknop.
 • En hier kan je je officieel inschrijven voor de inspiratiedag Er Groeit.
 • Wil je op de hoogte gehouden worden rondom dit Event? Plaats dan je reactie hier onder.

De foto van de dakakker is van de Groene Agenda.

Zin in de lente? 40 leuke #outdoor tips!

Deel met je vrienden!

Irene | Geplaatst op 03 mrt 2013 | 0 reacties | 20023 maal gelezen


Wat ga jij doen de komende maanden? Onze 'outdoor' plannen zijn: wandelen, wadlopen, geocachen, mountainbiken, wielrennen, ligfietsen, hardlopen, safari-joggen, skaten, kanoën, zeilen, suppen en fotograferen. Sluit je aan bij OutdoorFriends, ga mee of organiseer zelf een leuke activiteit!

Wil je een recent artikel lezen: Zin in Lente? 10 Waanzinnige Tips voor Wandeldaters

Wandelen, wandelen en nog eens wandelen!

OutdoorFriends gaan nu bijna ieder weekend wandelen. Meestal gaan we de natuur in. Soms maken we een citytrip. We maken wandelingen van 3 tot 33 km: de eerste-zondag-van-de-maand wandelingen van Irene, de lange marsen van Leonie en Hopman, ook in de Ardennen en in de Vogezen, een wandeldriedaagse, wandelingen met gps en aps, geocaching, natuurwandelingen, stadswandelingen. Zie hier de 13 geplande wandelingen in de maanden maart, april en mei 2013 op de OutdoorFriends Agenda.

Wildlife, hardlopen, skaten, mountainbiken, ligfietsen, wielrennen, kanoën, suppen, moestuinen en natuurfotografie

Fietsen is net als wandelen een heel populaire activiteit bij OutdoorFriends. Naast de gewone fietstochtjes (die natuurlijk altijd leuk zijn) gaan we ook mountainbiken, ligfietsen en meedoen aan een wielertour. En er is natuurlijk nog veel meer te doen op outdoor gebied. Ook de andere buitensporten en buitenactiviteiten zijn gewild. Soms haken we aan bij een publieksevenement. Onze outdoor sportactiviteiten en natuurfotografieworkshops in de komende maanden:

 • Do 14 maart: Rondleiding en Social Media inzet bij het WNF  We worden ontvangen door online marketing manager Marlou van Campen. Zij leidt ons rond en vertelt ons over de social media & community benadering van het Wereld Natuurfonds. Alles wat je wilt weten over Facebook, Twitter, LinkedIn, Hyves, Zoom (fotografen) en Waarbenjij.nu (reizigers). (Foto: Facebook pagina WNF)

 • Zo 17 maart: Urban Trail: hardloop event in Antwerpen (12 km): Hardlopend Antwerpen ontdekken tijdens een 12 km lange tocht langs en door de Stadsfeestzaal, het Centraal Station, kerkjes, pleintjes, trapjes en tot slot het Steen. Na afloop ontbijt en jazzconcert.
 • Zo 17 maart: Clinic Mountainbiken! beginners en gevorderden: We leren een aantal tips & tricks en maken een afwisselende tocht over het 7 km lange heuvelachtige MTB parcours in het Hoge Bergse Bos in het Rottemeren gebied bij Bergschenhoek.

 • Za 6 april: Fotografieworkshop Balts van de Fuut. In de haven van Enkhuizen broeden ieder jaar meer dan 30 fuut paartjes. Pal naast de loopplanken nestelen ze bij elkaar. In maart en april kan je de heftige baltsrituelen van dichtbij bekijken: de hofmakerij, ruzies met concurrenten, de paring. In deze natuurfotografie workshop staat de balts van de fuut centraal. In één dag leer je alles over de fuut, het futengedrag en hoe je daar mooie foto's van maakt.

 • Zo 7 april: Mountainbike tocht door natuurgebied De Maashorst: Het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant en zeer de moeite waard om doorheen te fietsen. Met bossen, open heidevlaktes en tussen de weilanden door. We maken de fietstocht met een instructeur die je nog wat handige MTB tips geeft. Na afloop gezellig wat drinken.
 • Zo 14 april: Kanoën en Picknick op de Nieuwkoopse Plassen: We volgen een Kanoroute van Natuurmonumenten (9 km), door vogelrijk moerasgebied, waar de grootste kolonie purperreigers woont. Hopelijk zit het weer mee, onderweg genieten we van onze picknick. (Foto: Kanoweb).

 • Zo 21 april: Urban Farming & Haven wandeling (15 km) (3km): Rotterdam is een pionier op het gebied van urban farming, hedendaagse stadslandbouw. Begeleid door de app van het NAI lopen we een stadsroute langs bijzondere groentetuinen en de havens. We starten bij stadslandbouw bedrijf 'Uit je Eigen Stad', we eindigen bij de Oude Haven.

 • Zo 21 april: Geocaching powertrail op de fiets rond de Braassemerplas. Een dag voor geocachers die een heleboel smileys willen verdienen: rond het Braassemermeer kun je met de verbinding van twee powertrails 36 traditional caches plus twee bonussen vinden op één dag! We starten in Roelofarendsveen met deel 2 en stappen aan de zuidkant van het meer over op het eerste deel.
 • Zo 21 april: Beleef de Lente op Landgoed Mariëndaal (max. 10 km). Natuurwandeling op landgoed Mariëndaal: we gaan genieten van de natuur: een heerlijk lentezonnetje, het ontluikende groen, kleurrijke voorjaarsbloeiers, zoemende bijen, fladderende vlinders ...

 • Do 25 april: Skaten / skeeleren / rolschaatsen: rondje Rotte (22 km). Vanaf de Irenebrug skaten we deze klassieker, dé skatetocht langs één van de mooiste plekjes van het polderlandschap, namelijk de Rotte! Het iets minder goede deel van het fietspad rondom de Rotte is onlangs vernieuwd en verbreed, zodat het nu helemaal super skaten is op 'hoogpolig asfalt'!

 • Zo 28 april: Omloop van Breda: wielertoertochten van 60, 90 en 120 km. Met OutdoorFriends doen we mee aan dit grootse wielerevenement voor toerfietsers. Alle tochten (je kunt kiezen voor de afstanden 60, 90 of 120 km) voeren door het mooie West-Brabantse land. We fietsen door de karakteristieke bossen en heidevelden, langs uitgestrekte moerasgebieden, beekdalen, uiterwaarden en veengebieden.
 • Za 4 mei: Kanotocht door de Weerribben: het eerste OutdoorFriends Event in Overijssel! in Canadese kano's varen we langs rietkragen en door berkenbossen. In de natuur van de Weerribben kan het nog echt stil zijn... En nu in de lente wemelt het er van de vogels. Afhankelijk van het weer en wat we afspreken kanoën we een route tussen 7 en 14 kilometer.
 • Ma 20 mei: Smakelijke wadtocht met waddenlunch: op 2e Pinksterdag maken we een zwerftocht over het wad, waarbij je van alles te weten komt over de bijzonderheden op de bodem van de waddenzee. We gaan op zoek naar culinaire ingrediënten. Eenmaal weer aan wal genieten we van een heerlijke waddenlunch.
 • Zo 26 mei: Fotofietssafari door de Maashorst: Met natuurfotograaf Hans Koster stappen we op de fiets het natuurgebied in. Op een aantal plekken op de route zetten we de fietsen aan de kant, halen we de camera’s tevoorschijn, en leren we allerlei tips en trucs voor mooiere natuurfoto’s. (Foto: Hans Koster)

 • Zo 26 mei: SUPpen: Stand Up Paddle Boarden!:Bij deze nieuwe surfsport, suppen, sta je op een surfboard en beweeg je jezelf voort met een peddel. We gaan suppen op de Rotte, bij Bergschenhoek. Na een korte instructie gaan we het water op. Suppen maar! (Foto: Zwalker Kanosport).

 • Zo 26 mei: Zeilen met valkjes op de Vinkeveense Plassen. Vorig jaar zeilden we met OutdoorFriends op de Loosdrechtse Plassen en op de Kager Plassen. Dit jaar zetten we de traditie voort en zeilen we met valkjes op de Vinkeveense Plassen. Ook deze plassen zijn erg leuk om te zeilen. Er zijn wat kleine eilandjes waar we kunnen aanleggen om te lunchen. Bij de eilandjes kunnen we ook van boot wisselen.

 • Wo 29 mei: Clinic Chirunning op Vibram FiveFingers: tijdens een speciale training maak mag je deze speciale 'hardloopschoenen' uittesten (alsof je op blote voeten loopt) en je maakt gelijk kennis met Chirunning, een natuurlijke hardlooptechniek gabaseerd op de Tai Chi principes.

En dan nog een toegift, de enige 'eigen' OutdoorFriends reis op onze agenda tot nu toe:

 • Zo 19 – Zo 26 mei: Buitensport- en Cultuurreis Madrid: Zodra we voldoende deelnemers (10) hebben gaan we deze reis echt een keer maken! Het is een unieke vakantie waarin we outdoor sporten in de bergen afwisselen met citytrips aan Madrid, Segovia en leuke bergdorpjes.


Help je mee méér buitensporten op de OutdoorFriends Agenda te zetten?

Ik zou graag nog veel meer echte outdoor sporten (in Nederland en België) op de OutdoorFriends Agenda zetten: klimmen, canyoning, paragliden, paardrijden, zeilen, kitesurfen, geocaching, zwemmen, etc.

 • Leden: als jullie leuke plannen hebben: plaats je eigen event op de Agenda! 't is ook prima als je alleen voor je eigen leeftijdsgroep organiseert.
 • Aanbieders: stuur een bericht met info en voorstel aan info@outdoorfriends.nl.

Alle overzichtsartikelen met 'outdoor tips' van OutdoorFriends

Wil je een recent artikel met Lentetips lezen?

Lentegroet, Irene den Ouden
Community Manager OutdoorFriends
De meeste Foto's zijn van OutdoorFriends. 

Urban Farming & Haven wandeling (15 km)

Deel met je vrienden!

Irene | Geplaatst op 23 jan 2013 | 16 reacties | 6562 maal gelezen


Wanneer: zo 21 apr 2013
Waar: Rotterdam
Prijs per persoon: deelname gratis, consumpties voor eigen rekening
Deelnemers: min 6 max 20
Deelnemen aan dit Event? Word ook Lid!

Stadswandeling langs 3 bijzondere stadstuinen en rondje Maasbruggen
Met dank aan Roel voor de routesuggestie!

Tuinenwandeling
Rotterdam is dé pionier op het gebied van 'urban farming', hedendaagse stadslandbouw, met baanbrekende projecten die de stad, lokale bewoners en hun voedsel dichterbij elkaar brengen.
We bezoeken 3 stadstuinen die op zondag te bezoeken zijn en ook in het vroege voorjaar al de moeite waard:

 1. Stadslandbouwbedrijf  'Uit je eigen stad ': commercieel bedrijf door 3 ‘stadsboeren’, met groenten, kippen, vis, winkel en restaurant
 2. Voedseltuin voor de Voedselbank: biologische groente en fruit, met permacultuur, door vrijwilligers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt
 3. Tuin aan de Maas: gemeenschapstuin vóór en door bewoners, op één van de mooiste plekken van Rotterdam.

Havenwandeling langs en over de Maas
Na de Tuinenroute gaan we over op de Havenroute:

 • door het Park met de Euromast,
 • over de Erasmusbrug,
 • met eventueel een extra rondje Rijnhaven
 • en een extra rondje Noordereiland,
 • dan via Maasbrug naar de Oude Haven.
  Bij de Oude Haven kunnen we blijven hangen op een terrasje of ergens binnen. Je bent dan vlakbij metro- en treinstation Blaak.

Afstand: van metrostation Marconiplein naar trein- en metrostation Blaak is ongeveer 11 km.
Met deze twee uitbreidingen komt de route op 16 km:

 • rondje Rijnhaven langs Hotel New York geschat lengte: 3 km
 • rondje Noordereiland geschatte lengte: 2 km

Info over de App: UAR Ondergronds het NAI - Nederlands Architectuur Instituut

We waren eerst van plan de App van het NAI te gebruiken. Toen bleek dat de routeinformatie niet klopt, besloten we zelf een route samen te stellen, met maar een klein stukje van de NAI approute Stadstuinen en Urban Farming.

 • dit is de app: UAR Ondergronds: van het Nederlands Architectuur Instituut (NAI)
 • dit is de route: de UAR route Urban Farming in Rotterdam (deze route is op de app vervangen door de route Stadstuinen).
 • de app UAR is gratis te downloaden via de App Store voor iPhones en in de Google Play Store voor Android.
 • Je kunt de route vinden door in het hoofdmenu van UAR op ROUTES te klikken en vervolgens te kiezen voor de route Stadstuinen.

Aanmelden, vertrekplek en tijden

 • Ben je nog geen lid? Meld je dan aan als lid van OutdoorFriends.
 • Meld je via deze pagina aan voor de wandeling als je mee gaat. Meld je ook weer tijdig af wanneer je niet meegaat.
 • OV-gangers: 10.40 uur: Marconiplein, rest: 11.00 uur: Uit je Eigen Stad
 • OV: We vertrekken om 10.40 vanaf Marconiplein (hal) en verzamelen rond 11.00 uur bij Uit je Eigen Stad. Daar kunnen we ook wat drinken.
 • Auto: Je kunt op het terrein van Uit je Eigen Stad goed parkeren. Na 4 uur is het terrein gesloten. Dus parkeer liever buiten het terrein.
 • We zijn met een groep dus we wachten niet op mensen die niet hebben afgemeld en niets hebben laten horen. 
 • We nemen overal ruim de tijd. Dus ik doe geen uitspraak over de tijden.

Een volgend Urban Farming Event
Wil je nog meer tuinen zien? Op zaterdag 27 april kan je naar 'Open Dak' bij Dakakker Schieblock, ook in Rotterdam.

 


 

Za 22 okt: Stadstuin 'Je eigen stad'!

Deel deze Pagina met je vrienden en netwerk!

Irene | Geplaatst op 17 sep 2012 | 0 reacties | Reageer!


Hoi! Zaterdag opent de grootste stadstuin van Rotterdam haar deuren! Je eigen stad.

 • leuk programma met: rondleidingen, verschillende plekken waar lekker wordt gekookt en we kunnen ook zelf aan de slag. En we kunnen er eten en drinken.
 • zie dit Event op de OutdoorFriends agenda.

Ik ben gewoon erg benieuwd naar dit mooie stadsinitiatief en ga er zo wie zo heen. Wie gaat er mee?

Openingsfeestje Stadstuin ‘Uit je eigen stad’

Deel met je vrienden!

Irene | Geplaatst op 17 sep 2012 | 1 reacties | 3526 maal gelezen


Wanneer: za 22 sep 2012
Waar: Rotterdam
Prijs per persoon: Toegang is gratis. Je betaalt je eigen eten en drinken
Deelnemers: ik heb voor de eerste 5 deelnemers aangemeld
Deelnemen aan dit Event? Word ook Lid!

Urban Farming, stadslandbouw, de comeback van het stadstuinieren, ...   zijn jullie ook zo benieuwd naar dit mooie Rotterdamse stadsinitiatief?

Voor liefhebbers van tuinieren, moestuinen, groenten en fruit, en voor wie de nieuwste trends op het gebied van duurzaamheid, voeding en gezondheid volgt.

'Uit je eigen stad' is een bijzonder Rotterdamse project!
Uit je eigen stad wil groen in Rotterdam. Op braakliggende terreinen, waar voorlopig niets mee gebeurt, worden nu groenten en fruit verbouwd. Ook worden er vlees- en legkippen gehouden, en zelfs vissen!  De verbouwde groenten en fruit worden verkocht in de eigen winkel en geserveerd in het eigen restaurant.

A.s. zaterdag is de feestelijke opening, om 18.00 uur. Er zijn rondleidingen, verschillende plekken waar lekker wordt gekookt en we kunnen ook zelf aan de slag (wat dat inhoudt weet ik niet). En er zijn lekkere hapjes verkrijgbaar.

Laten we naar de opening gaan met een aantal OutdoorFriends!

 • Meld je aan via blokje 'aanmelden'
 • We zien elkaar om 18.00 bij de ingang. Als je later komt, ook goed, dan zijn we al binnen.
 • Ik heb voor 5 mensen opgegeven.
 • Je kunt je ook aanmelden via  info@uitjeeigenstad.nl.

Ik zag het pas later, er is morgen ook het Rotterdams Oogstfestival, van 10.00 uur tot 18.00 uur, op de Heermraadsingel.
Ook dit is leuk en sluit goed aan bij het bezoek aan de Stadstuin. Ik denk dat ik er vanaf een uur of 4 heen ga.