klettersteigen

Hier vind je de zoekresultaten voor deze activiteit: alles wat tot nu toe op deze website is gepubliceerd. Wil je weten welke Leden deze activiteit in hun profiel hebben? Zoek dan via het Leden zoekscherm.

Klettersteigen, ook wel 'Via Ferrata': beveiligd klauteren langs de bergwand.

Gevonden Verhalen en Artikelen


Gevonden Events en Reizen


Gevonden Oproepen
Gevonden AanbiedersOp avontuur in de mergelgroeven van Valkenburg

Deel met je vrienden!

Lid | Geplaatst op 10 sep 2013 | 2 reacties | 21572 maal gelezen


Biken door het duistere doolhof van de Sibbergroeve en klauteren door de geheime gangenstelsels van Kasteel Valkenburg; we hebben het geweten…

Zondag 8 september stond er bij  Outdoorfriends twee avontuurlijke tochten in de mergelgroeven van Limburg op het programma; grotbiken en grotklauteren. Beide werden georganiseerd door ASP Adventure.

Grotbiken

Vlak bij het plaatsje Sibbe stond een minuscuul klein huisje waar we ons moesten aanmelden voor het grotbiken. 

Via een smalle wenteltrap bereikten we 40 meter lager de gangenstelsels van de Sibbergroeve.

Op deze diepte is de temperatuur constant zo’n 12 graden Celsius en hoewel de luchtvochtigheid zeer hoog was, onttrekt de groeve water uit alles wat er zich in bevindt, dus ook uit ons. We werden opgewacht door een medewerker, die ons instructie gaf en de tocht zou leiden. Na het uitdelen en het afstellen van de fietsen en helmen begon onze tocht door een wirwar van gangenstelsels.

De begeleider reed voorop en riep de naam ‘Glenn’, de laatste persoon van de groep. In een wave moesten wij de naam doorroepen en wanneer Glenn zijn naam had gehoord, werd er van zijn kant uit ‘compleet’ terug geroepen. De grote hoeveelheid bochten, de smalle en lage doorgangen en de groepsgrootte zorgden er echter voor dat we al snel geen reactie meer ontvingen. Het begon ons te dagen dat we de groep kwijt waren en dat we ons ergens in het 140km lange gangenstelsel bevonden, maar geen idee waar. We kwamen bij een T-splitsing aan; welke kant was de groep opgegaan? Of waren ze soms al eerder afgeslagen? We volgden de van te voren uitgelegde instructie op door te wachten totdat we werden teruggevonden. Niet lang daarna kwam de begeleider aangereden. We bleken een behoorlijk stuk te zijn afgedwaald. Ja dát kun wel je aan ons overlaten. Na het passeren van een zeer smalle doorgang, de ‘brievenbus’, werden we weer verenigd met de groep en we vervolgden onze weg door de duistere gangenstelsels. De begeleider wees ons op een grote haaientand die in het krijtsteen bevond. (Mergelgroeve is de verkeerde benaming; de groeven bestaan niet uit mergel maar krijtsteen.) Na zo’n 1,5 uur zat de grottenbiken erop, klommen we de wenteltrap omhoog en zagen we met samengeknepen ogen de eerste zonnestralen. Het was een geslaagd avontuur.

Grotklauteren

Na een korte break bij de uitgang van de Sibbergroeve bleken we ons te moesten haasten naar de volgende activiteit; het grotklauteren. Het grotklauteren was in de Fluweelengrot en hoewel deze op steenworp afstand van de Sibbergroeve ligt, besloten we om met de auto te gaan om nog op tijd te komen. De Fluweelengrot is een doolhof aangangenstelsels onder de kasteelruïne van Valkenburg en is rond de 11e eeuw of 12e eeuw ontstaan door mergelwinning (uhh krijtsteenwinning). In 1937 herontdekte men pas de geheime vluchtgangen vanuit de kasteelruïne naar de Fluweelengrot. Deze vluchtgangen werden mogelijk gebruikt om in tijden van belegering van het kasteel het complex te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen. Ook kon men zo ongezien het kasteel bevoorraden. Het parcours van het grotklauteren maakt gebruik van deze verborgen gangenstelsels. Bij de ingang werden de klimgordels aangetrokken en kregen we instructie.

Na het volgen van een touw door de gangenstelsels kwamen we in een ruimte waar onze eerste uitdaging bevond: Klettersteigen; eenvoudig klimmen waarbij je je met twee karabijnhaken zekert . Gebruikmakend van smalle randen, trappen, kabels, buizen en een wiebelende touwbrug klommen we als gekko’s langs de muren.

Na het parcours volbracht te hebben, wurmden we ons door smalle gangetjes en via ladders door nauwe passages naar de ruïne van Valkenburg: we hadden het kasteel overmeesterd.

Het uitzicht was overweldigend, maar onze laatste uitdaging stond al op ons te wachten. We begaven ons naar een oude waterput, waar we al abseilend de duistere diepte in gingen.

Zo’n 30 meter lager voelden we weer grond onder onze voeten. Via de eeuwenoude vluchtgangen bereikten we weer de ‘normale’ gangenstelsels van de groeve en niet veel later stonden we weer oog in oog met de buitenwereld; We hadden de geheime gangenstelsels van kasteel Valkenburg met trots bedwongen en ook dít was weer een geslaagde event
 
We vleiden ons neer op een gezellig terrasje en brainstormden wat over nieuwe avonturen met OutdoorFriends, want dit smaakte naar meer…

Wil je ook een keer mee grotbken?

Wil je alle ontwikkelingen rond OutdoorFriends volgen?

Vakantieweek met OutdoorFriends in Zwitserland

Deel met je vrienden!

Irene | Geplaatst op 04 jun 2013 | 1 reacties | 3415 maal gelezen


Wanneer: zo 18 aug 2013 - za 24 aug 2013
Waar: Zwitserland
Prijs per persoon: vanaf € 540 pp
Deelnemers: minimaal 1, maximaal 30
Deelnemen aan dit Event? Word ook Lid!

18 - 24 aug: Kies je eigen weekprogramma: Bergwandelen, Buitensport, Mountainbiken, Yoga, Tai Chi of Theater

Met een groep OutdoorFriends naar Zwitserland! Geef op deze verzamelpagina aan als je van plan bent te gaan.
Vier samen je vakantie, op een heel mooie lokatie, met een prima aanbod van programma's.
Of er nu vanuit OutdoorFriends 2 of 30 mensen mee gaan, dit gaat gegarandeerd door! Er gaan ook mensen die via andere invalshoeken boeken.

Ik (Irene) was hier al een keer op vakantie. Een fantastische uitvalsbasis voor een actieve vakantie, 'een paradijs voor mountainbikers, outdoor sporters en bergwandelaars'. In deze week kan je kiezen tussen verschilende programma's, allemaal vanuit hetzelfde hotel. Het idee is met een groep OutdoorFriends naar Zwitserland te gaan. Als je de reis op deze pagina of één van de andere hier genoemde reizen wilt boeken, geef dan vast op deze 'verzamelpagina' aan dat je wilt/gaat deelnemen. Dan zien anderen dat en gaan ze misschien ook mee.

Deze drie programma's staan op de OutdoorFriends Agenda:

Deze drie programma's kan je ook kiezen:

Het gebied: Het Unter-Engadin bij Nationaal Park en mooie bergdorpen

 • Een oorspronkelijk landschap rondom het Zwitsers Nationaalpark met 1.500 km wandelpaden, alles perfect bewegwijzerd.
 • Vanuit Scuol worden vele buitensport activiteiten ondernomen in het hele gebied.
 • Je kunt er ook heerlijk onspannen in het Engadiner Bad met diverse sauna's en badden met prachtig uitzicht op de bergen.
 • Of culturele uitstapjes maken naar dorpje die zijn opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Het Unter-Engadin biedt meer dan 100 mtb-routes.

Aangenaam verblijf in hotel Val Sinestra: midden in de bergen, ideaal voor sporters

 • Het hotel, een voormalig Kurhaus, is gespecialiseerd in het ontvangen van groepen sporters.
 • De kok stemt de maaltijden af op de behoefte van buitensporters: een stevig ontbijtbuffet, een lunchpakket tijdens het fietsen en 's avonds een goed en gezond 3-gangen buffet met om de dag vlees of vis.
 • Ook je partner en kinderen zijn van harte welkom. Het hotel heeft veel voorzieningen voor kinderen, er is in vakanties een activiteitenprogramma en er zijn veel interessante activiteiten in de omgeving.

Aanvullende Reisgegevens

 • Datum: 18-24 augustus 2013 (inchecken rond 14u en uitchecken rond 11u)
 • Locatie: Scuol/Unterengadin, Zwitserland. 920 km van Utrecht.
 • Het arrangement is voor 5 dagen met 6 overnachtingen met volpension en de workshops. Verlengen kan.
 • Tarieven: € 540 - 3/4 persoonskamer, € 590 - 2pk en € 690 - 1pk
 • Je kunt reizen op eigen gelegenheid of met de Busreis mee NL-ZWI-NL: € 175 en t/m 15 jaar € 50

Inschrijven en aanmelden via OutdoorFriends

Outdoor sporten! Vakantieweek in de Zwitserse Alpen

Deel met je vrienden!

Irene | Geplaatst op 04 jun 2013 | 0 reacties | 4794 maal gelezen


Wanneer: zo 18 aug 2013 - za 24 aug 2013
Waar: Zwitserland
Prijs per persoon: vanaf € 540 pp
Deelnemers: minimaal 12
Deelnemen aan dit Event? Word ook Lid!

18 - 24 aug: Allround Outdoorprogramma met keuze: klimmen, klettersteigen, trailrunning, rafting, kayaken, mountainbiken, paragliding

Vakantieweek met OutdoorFriends in Zwitserland, keuze tussen: buitensport week, mountainbiken, bergwandelen, yoga, tai chi en theater

Ik (Irene) was hier al een keer op vakantie. Een fantastische uitvalsbasis voor een actieve vakantie, 'een paradijs voor mountainbikers, outdoor sporters en bergwandelaars'. In deze week kan je kiezen tussen verschilende programma's, allemaal vanuit hetzelfde hotel. Het idee met een groep OutdoorFriends naar Zwitserland te gaan. Als je de reis op deze pagina of één van de andere hier genoemde reizen wilt boeken, geef dan vast aan dat je wilt/gaat deelnemen, ook op deze pagina. Dan zien anderen dat en gaan ze misschien ook mee.

Deze drie programma's staan op de OutdoorFriends Agenda:

Deze drie programma's kan je ook kiezen:

Het Buitensport Programma van de Outdoor groep

De outdoor & adventure vakantie wordt georganiseerd in het outdoor centrum van het Unter-Engadin. De accommodatie biedt een perfecte basis voor mooie en uitdagende buitensport in de omgeving.
 
Op het programma staan klimmen in het Klimbos, Klettersteig, een mountain survival dag, Trailrun, rafting, kayak, mountainbike clinic en paragliding. Je kiest zelf welke programma's bij jouw wensen en budget passen en je kunt er ook heerlijke wandelen, toppen beklimmen, mountainbiken of relaxen in de sauna of aan het zwembad.
 
Het programma bestaat uit diverse onderdelen en je maakt zelf uit waaraan je wilt meedoen. De kosten van de diverse onderdelen zijn daarom buiten de arrangementsprijs gehouden.

 • Mountainbiken met bergclinic en een tocht met een groepje. Leer de kneepjes van het mountainbiken in een uitdagende clinic en daarna een tocht door het prachtige berglandschap. Hiervoor kun je je eigen fiets meebrengen of deze ter plekke huren. (Prijs: € 35 excl. fiets).  Het hotel heeft een afsluitbare fietsenstalling en een werkplaats met gereedschap. De echte mtb-specialist voor reparatie en verhuur zit in Scuol.
 • Klimmen, klauteren en hoogte ervaren. In het klimpark van Sent kun je tot 14 meter hoogte via touwconstructies (uiteraard met zekering!) je van platform naar platform verplaatsen. Een hele uitdaging! Ook kun je een hindernis parcours afleggen en een basejump maken… (Prijs: € 35,- voor 3 uur, incl. veiligheidsmateriaal)
 •  Raften is super kicken! De kracht van het water is ongekend. Je leert het bedwingen van stroomversnellingen en andere basisbeginselen van het kajakken en maakt dan een vette tocht die je niet snel zult vergeten… Je moet je hiervoor opgeven voor aanvang van de vakantie. (Prijs: € 80,- voor een 8 km lange tocht incl. alle materialen. Onder voorbehoud van voldoende water)
 • Klettersteigen, mountain survival, trailrunning, kayaken, paragliden
 • Ontspanning is overal te vinden in de bergen. We nemen onze eigen masseurs mee en het hotel heeft een heerlijk zonneterras. In Scuol kun je genieten in een mooi buitenzwembad of ontspannen in het verrukkelijke Kurbad, met diverse baden en sauna’s.

Het gebied: Het Unter-Engadin bij Nationaal Park en mooie bergdorpen

 • Een oorspronkelijk landschap rondom het Zwitsers Nationaalpark met ongeveer 800 km bike routes voor diverse technische en conditionele niveaus.
 • Een echt mtb-paradijs met uitstekend bewegwijzerde routes en één van de mooiste downhill slopes van Europa in een Bikepark met eigen lift.
 • Deze omgeving is kicken op extreme single tracks èn genieten van bredere paden door lieflijke alpenweiden en langs rivieren of sprankelende beekjes.
 • Verder 1.500 km wandelpaden, alles perfect bewegwijzerd. Vanuit Scuol worden vele buitensport activiteiten ondernomen in het hele gebied.
 • Je kunt er ook heerlijk onspannen in het Engadiner Bad met diverse sauna's en badden met prachtig uitzicht op de bergen.
 • Of culturele uitstapjes maken naar dorpje die zijn opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Het Unter-Engadin biedt meer dan 100 mtb-routes.

Aangenaam verblijf in hotel Val Sinestra: midden in de bergen, ideaal voor sporters

 • Het hotel, een voormalig Kurhaus, is gespecialiseerd in het ontvangen van groepen sporters.
 • De kok stemt de maaltijden af op de behoefte van buitensporters: een stevig ontbijtbuffet, een lunchpakket tijdens het fietsen en 's avonds een goed en gezond 3-gangen buffet met om de dag vlees of vis.
 • Ook je partner en kinderen zijn van harte welkom. Het hotel heeft veel voorzieningen voor kinderen, er is in vakanties een activiteitenprogramma en er zijn veel interessante activiteiten in de omgeving.

Aanvullende Reisgegevens

 • Datum: 18-24 augustus 2013 (inchecken rond 14u en uitchecken rond 11u)
 • Locatie: Scuol/Unterengadin, Zwitserland. 920 km van Utrecht.
 • Het arrangement is voor 5 dagen met 6 overnachtingen met volpension en de workshops. Verlengen kan.
 • Tarieven: € 540 - 3/4 persoonskamer, € 590 - 2pk en € 690 - 1pk
 • Je kunt reizen op eigen gelegenheid of met de Busreis mee NL-ZWI-NL: € 175 en t/m 15 jaar € 50

Inschrijven en aanmelden via OutdoorFriends

Via Ferrata: introductiecursus in Italië (8 dagen)

Deel met je vrienden!

Irene | Geplaatst op 15 mei 2013 | 0 reacties | 2976 maal gelezen


Wanneer: za 5 jul 2014 - za 12 jul 2014
Waar: Italië
Prijs per persoon: ongeveer € 1314
Deelnemers: min max
Deelnemen aan dit Event? Word ook Lid!

Via Ferrata met een internationale groep. Via Ferrata, klettersteigen, een bergsport tussen bergwandelen en klimmen in, je loopt een route uitgezet met staalkabels die in de rotsen zijn vastgezet.

Dit is een 8 daagse reis, met verschillende vertrekdata van juli t/m september

Er gaan veel mensen mee uit Engeland, en ook uit VS, Canada en Europa. Meestal niet meer dan ene paar Nederlanders per groep.

INTRODUCTION TO VIA FERRATA
This is the perfect introductory trip for good walkers who enjoy scrambling and are looking for a new mountain challenge. The Sexten Dolomites are an extensive cluster of fine, craggy mountains occupying the northeastern corner of the Dolomites massif, an area...read more/less which includes many 'jewels' such as the Tre Cime di Lavaredo. This is considered one of the best parts of this vast mountain range, thanks to its stunning landscapes and extensive variety of routes. We follow classic Via Ferrata routes through tunnels and over high-level bridges, exploring the extensive fortifications that still exist throughout this area - many of which are being restored as open air museums. Although popular with rock climbers, our UIAGM qualified guides safely lead us across the protected Via Ferrata scrambles, such as Toblinger Knoten and Cristallo. To accompany the superb walks, we also enjoy traditional Tyrolean hospitality at our family-run hotel. 

Route

 • day 1: Start Dobbiaco.
 • day 2-7: guided high level mountain walking along classic Via Ferrata routes, plus a free day for optional walking or cycling.
 • day 8: End Dobbiaco

 Accommodation

 • 7 nachten hotel
 • ontbijt en 6 maal All breakfasts and 6 dinners included.

Organisatie van deze reis
Deze reis wordt georganiseerd door reisorganisatie Sawadee.
Boeking op aanvraag
(vanwege het internationale karakter)
De reissom is excl. de vlucht. Je kunt een advies krijgen over de te boeken vlucht.